Lezárult a MOBiNET fejlesztésének első fázisa

Idén február 21-én lezárult a MOBiNET projekt fejlesztésének első fázisa, amellyel egyidőben a megvalósító konzorciumi partnerek közösen bemutatták az Európai Unió tagállamaiban használható mobilfizetési fejlesztésüket.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által 2014. július 1-vel indított fenntartható modellen alapuló Nemzeti Mobil Fizetési Rendszer interoperabilis megoldásának köszönhetően lehetőséget biztosít olyan határainkon átnyúló európai közlekedési (parkolási, autópályamatrica) rendszerbe történő csatlakozásra, amely megszűnteti a szolgáltatás területi korlátait.

Az Európai Bizottság által társfinanszírozott MOBiNET projekthez - az európai unió FP7 kereten belül létrejött konzorciumhoz – azzal a céllal csatlakozott a Nemzeti Mobilfizetési Zrt., hogy a Magyarországon már működő mobilfizetési megoldások kapcsolódjanak az Európai Unióban tagállamaiban működő készpénzmentes szolgáltatásokhoz.
A február végi projekt zárásakor a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és annak konzorciumi partnerei bemutatták, hogy az egész Európára kiterjedő „mobilitási piactér” – a MOBiNET – miként képes támogatni a világ bármely sarkából érkező végfelhasználókat abban, hogy zökkenőmentesen hozzáférjenek a különféle mobilitási szolgáltatásokhoz, így a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. esetében a parkolási szolgáltatásokhoz. A budapesti bemutató során a konzorcium az olaszországi Pluservice S.r.l. mobilparkolási alkalmazását használta a fővárosi parkolási díjak kifizetésére, amit a háttérben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. mobilfizetési platformja, illetve a kifejlesztett MOBiNET megoldás támogatott.

A MOBiNET használatával a piacon regisztrált mobilitási rendszerek megtalálják egymást és képesek arra, hogy kényelmes mobilfizetési környezetet hozzanak létre a felhasználók számára, a kialakított megoldás az Európai Unió átjárható szolgáltatásainak számát növeli.

A projekt lezárása során a MOBiNET konzorcium tagjai bemutatták azt a megoldást is, amely támogatja a mobilitási szolgáltatások gépkocsi fedélzeti egységének MOBiNET alapú integrációját. A CRF (Centro Ricerche Fiat) és a Pluservice S.r.l. bemutatta, hogy miként válik lehetségessé az, hogy a gépkocsik maguk is hozzáférjenek az interoperábilis mobil megoldásokhoz, köztük a parkolási szolgáltatásokhoz is.

Nemzeti Mobilfizetési Zrt.